Η Αρεόπολη είναι μια καλά διατηρημένη ιστορική πόλη με πέτρινα μονοπάτια και παραδοσιακά σπίτια σε σχήμα πύργων που χτίστηκαν για κοινωνικούς και αμυντικούς λόγους. Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Έλληνα Θεό του Πολέμου Άρη και ήταν η πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχής της Εσωτερικής Μάνης (Μέσα Μάνη). Όπως και οι υπόλοιποι οικισμοί της Μάνης, η Αρεόπολη είναι γνωστή για τη συμβολή της στις μάχες της Ελλάδας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού “Πλατεία Αθανατών” θα συναντήσετε το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του διάσημου οπλαρχηγού και απογόνου της οικογένειας Μαυρομιχάλη. Η οικογένεια Μαυρομιχάλη προέρχεται από την Αρεόπολη και είναι ευρέως γνωστή για το μαχητικό τους πνεύμα στις μάχες για την Ελλάδα. Γύρω από την κεντρική πλατεία υπάρχουν πολλά παραδοσιακά εστιατόρια και καφετέριες.
Η εκκλησία του Ταξιάρχη με τον εντυπωσιακό καμπαναριό είναι το ορόσημο αυτής της πόλης. Βρίσκεται στην ιστορική πλατεία της πόλης, 17ης Μαρτίου 1821. Η εκκλησία αυτή είναι ευρέως γνωστή ως ο τόπος όπου οι κάτοικοι της Μάνης συμμετείχαν στη λειτουργία πριν να ορκιστούν «Ελευθερία ή Θάνατος». Η φράση αυτή ήταν το σύνθημα του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας του 1821 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δείχνει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να απαλλαγούν οριστικά από την οθωμανική κατοχή. Σε αυτή την ιστορική πλατεία δημιουργήθηκε η σημαία της Ελληνικής Επανάστασης. Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, μπορείτε να δείτε την τρύπα που κάρφωσαν τη σημαία του Αγώνα και είναι το μοναδικό κομμάτι της πλατείας το οποίο δεν έχει υποστεί παρέμβαση από τις 17 Μαρτίου 1821.